Tuesday, July 5, 2011

Nüüd siis lubatud roosid. Hetkel on meie aia kõige kaunim roos Queen Elizabeth. Tal on ilusad suured roosad õied, mis lähedalt nuusutades ka väga hästi lõhnavad. Aeda sai ta toodud vist umbes 4 aastat tagasi koos Kaj Munk'iga, kes kahjuks peale kahte aastat kaunist õitsemist ilmselt roosi-varrepõletikku suri, tagantjärele tarkusena oleks vist pidanud roose rohkem väetama, ehk oleks ka haigusele rohkem suutnud vastu panna. Üleväetamisest ei saaks siinkohal juttugi olla, sest ma tõesti ei väetanud roose peaaegu üldse.
Järgmiseks tulijaks oli Europeana, samuti võrratu roos. Imelised punased õied.
Kuna minu roosilembus on ajapikku süvenenud, siis sai kevadel hortesest veel 4 poolas poogitud roosi osta. Üsna riskantne ost tagasi mõeldes. Kevad oli ju pikalt jahe ja juba roheliste võrsetega roosihakatisi välja istutada küll ei saanud, paraku juured kahekorra tihedalt kilesse mähituna ei oleks nad vist küll kaua vastu pidanud. Roosipiinamine, aga nii saab neid odavalt müüa. Isegi ju ostsin neli roosi. Samas tulevikus vist enam ei osta, kui neist just kahju ei hakka. Igatahes võtsin nad kilest välja ja istutasin ämbritesse, potte kuhu need juured normaalselt oleks mahtunud polnud, ja viisin kasvuhoonesse. Kui ööd juba soojemaks läksid sai nad ka kohe kasvukohale istutatud. Sordinimede õigsuses olin juba ostes skeptiline, aga tundub et isegi vastavad tõele, sest kõik läksid kasvama ja kolmel on ka õied juba lahti. Grand Mogulil on kreemikas valge õis ja Nina Wiebullil punane, õied on ainult väikesed, aga nad alles kohanevad, ehk järgmisel aastal on juba suuremad. Rumba vastab õievärvuse poolest ka sordile, aga suurus... Kirjelduse järgi peaksid õied olema keskmisest suuremad, aga need õiekesed, mis minu aias on, need on küll imepisikesed. Ei teagi siis, võib-olla tõesti on nad seal paki sees nii ära vaevatud et ei suuda suuri õisi moodustada, aga et nii väikesed..
Neljas roos Casanova kasvatab hetkel ainult võsusid, mitte ühtegi õienuppu, aga ega ma seda talle pahaks ka ei pane :).
Paar nädalat tagasi ostsin Apricola. Imeline lõhn! Ilusad õied ka muidugi.
Nüüd siis minu viimane kaunitar Morden Centennial. Väga ilus kingitus :) pilt on siis üleval, allapoole ta keeldub tulemast, algaja värk:D

No comments:

Post a Comment